Verkkokurssi
Ravitsemustieteen perusteet (RT1)
Kurssilla käsitellään niitä perusasioita, joihin virallinen
ravitsemustiede nojaa. Olemme poimineet valtavasta tietomäärästä
kaikkein mielenkiintoisimmat ja käytännön kannalta hyödyllisimmät
kokonaisuudet.
Oppimasi asiat tukevat loistavasti sekä Terveyden Tukipilarit -opintoja että FLT-opintoja. Ja totta kai kurssille ovat tervetulleita kaikki ravitsemustieteestä kiinnostuneet.
Oppimasi asiat tukevat loistavasti sekä Terveyden Tukipilarit -opintoja että FLT-opintoja. Ja totta kai kurssille ovat tervetulleita kaikki ravitsemustieteestä kiinnostuneet.
Kurssin esittelyvideo
KURSSI LYHYESTI
Tulet oppimaan, mistä ravintomme koostuu ja mitä tehtäviä eri ravintoaineilla on kehossamme. Myös vitamiinit sekä kivennäisaineet tulevat sinulle tutuiksi.
Tämän kurssin jälkeen hallitset myös ravitsemustieteen peruskäsitteet ja tiedät ruoansulatuskanavan toiminnan pääpiirteissään.
Tämän kurssin jälkeen hallitset myös ravitsemustieteen peruskäsitteet ja tiedät ruoansulatuskanavan toiminnan pääpiirteissään.
VIDEOT
13 luentoa = yli 6 tuntia videomateriaalia.
KIRJALLINEN MATERIAALI
Noin 130 sivua PDF-muodossa.
KESTO
Kurssi on suunniteltu opiskeltavaksi 6 viikossa.
Ajankohta
Kurssi alkaa heti. Kurssimateriaalit ovat käytössäsi 12 viikkoa ostohetkestä.
OPETTAJA
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Kivimäki.
Saat heti oston jälkeen käyttöösi kaikki videot ja muut kurssimateriaalit
Kurssilla on myös vapaaehtoisia, oppimista tukevia tehtäviä
Kirjallinen lUENTOmateriaali jää käyttöösi myös kurssin jälkeen
Kurssin tenttiminen onnistuu verkossa kurssin jälkeen
(Välttämätöntä vain FLT Koulutukseen® pyrkiville / FLT-ammattilaiseksi tähtääville)
Paula Heinonen
KENELLE TÄMÄ VERKKOKURSSI ON TARKOITETTU?
-
Terveydestään ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneille
-
Terveydenhuollon ammattilaisille
-
Terveyden Tukipilarit -kurssilaisille
-
FLT Ravintovalmentajaksi tähtääville ja muille FLT Koulutukseen pyrkiville
-
Sinulle, joka pyrit opiskelemaan ravitsemustieteitä
-
Ravitsemuksesta kiinnostuneille
-
Sinulle, joka haluat täydentää omaa osaamistasi ravitsemustieteen parissa
-
Alanvaihtoa suunnitteleville
TÄLLÄ KURSSILLA OPIT MUUN MUASSA:
- Mistä keho saa energiaa ja mihin se sitä käyttää?
- Mitkä tekijät vaikuttavat perusaineenvaihduntaasi?
- Miten kehon koostumusta voidaan arvioida?
- Ruoansulatuksen rakenne ja pääpiirteet
- Hiilihydraattien eri muodot sokereista kuituihin
- Erilaiset rasvat sekä niiden luokittelu – mitä ovat esim. kolesteroli, tyydyttyneet rasvahapot ja fosfolipidit?
- Ravintoaineiden parhaat lähteet ruokavaliossa
- Millaisia ovat kehon tuottamat vitamiinien kaltaiset yhdisteet – kvasivitamiinit?
RT1-kurssilla saat vastaukset myös mm. seuraaviin kysymyksiin:
Paljonko suomalaiset saavat vitamiineja ja kivennäisaineita ruokavaliostaan?
Paljonko voit käyttää vitamiineja ja kivennäisaineita jatkuvasti, jotta et saa yliannostusta?
Millaisia tehtäviä vitamiineilla ja kivennäisaineilla on elimistössä?
Proteiinit – mistä niitä saa? Mitä ovat aminohapot?
Millaisia puutosoireita eri ravintoaineista voi aiheutua?
Paljon kysymyksiä – kurssilla on luvassa paljon vastauksia.
Voit kuunnella ja katsoa luennot verkossa silloin, kun sinulle parhaiten sopii.
VERKKOKURSSIN OHJELMA LYHYESTI
Peruskäsitteet
Mitä tarkoitetaan henkilön ravitsemustilalla, ruoan ravintotiheydellä ja välttämättömällä ravintoaineella? Ravitsemustieteessä käytetään paljon käsitteitä, joiden ymmärtäminen on opintojen kannalta tärkeää.
Energia-aineenvaihdunta
Mihin keho käyttää energiaa ja mistä sitä saadaan? Mitkä tekijät vaikuttavat aineenvaihduntaamme? Opit myös laskemaan oman energiantarpeesi.
Kehon koostumuksen arviointi
Kehon koostumusta voidaan arvioida erilaisin keinoin. Tällä luennolla opit, milloin kehon koostumusta on järkevä arvioida sekä mitä eri keinoja voidaan käyttää.
Ruoansulatuksen rakenne ja toiminta
Tiedätkö miten maksa ja haima liittyvät ruoansulatukseen? Entä miten hermoston toiminta liittyy ruoansulatukseen? Tällä luennolla opit, mitä ruoansulatuksessa tapahtuu. Lisäksi käsittelemme erilaisia ruoansulatuksen vaiheita, säätelyä sekä imeytymistä.
Energiaravintoaineet: hiilihydraatit
Mitä ovat energiaravintoaineet? Millaisia hiilihydraatit ovat rakenteeltaan? Entä mitä tarkoitetaan FODMAP-hiilihydraateilla ja millaiset hiilihydraatit ovat kuituja? Tämän luennon jälkeen tiedät, mitä ovat monosakkaridit, disakkaridit, polyolit ja sokerialkoholit. Opit lisäksi, miten ruoansulatuksemme käsittelee hiilihydraatteja, mistä niitä saadaan ja mitkä ovat hiilihydraattien tehtävät kehossamme. Opiskelemme myös verensokeriin liittyviä asioita.
Energiaravintoaineet:
rasvat
Opit millaisia erilaisia rasvoja ruokavaliossamme on ja miten ne luokitellaan. Sinulle tulevat tutuksi mm. erilaiset rasvahapot, transrasvat, fosfolipidit ja kolesteroli. Tämän luennon jälkeen tiedät, miten ruoansulatuksemme käsittelee rasvoja ja mitkä ovat hyviä rasvojen lähteitä ruokavaliossa. Myös ihmiselle välttämättömät rasvahapot tulevat sinulle tutuksi. Opit myös, millaisia tärkeitä tehtäviä rasvoilla on kehossamme. Hanna käsittelee tällä luennolla myös eikosanoidit ja dokosanoidit.
Energiaravintoaineet: proteiinit
Millaisia proteiinit ovat rakenteeltaan? Mitä ovat aminohapot, peptidit ja välttämättömät aminohapot? Miten ruoansulatuksemme käsittelee proteiinit? Tällä luennolla opit paljon asiaa myös proteiinien lähteistä sekä tehtävistä elimistössämme.
Energiaravintoaineet: alkoholi
Tiedätkö miten elimistömme pääsee
alkoholista eroon? Mitä seurauksia alkoholin käytöstä voi tulla ja miten
alkoholin käyttö vaikuttaa ravitsemustilaamme? Mitkä puutokset
lisääntyvät alkoholin käytön seurauksena? Millaisia maksavaurioita
alkoholi aiheuttaa?
Rasvaliukoiset vitamiinit
Tällä luennolla käsitellään rasvaliukoiset A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Opit rasvaliukoisten vitamiinien tehtävät kehossa, puutosoireet sekä pitkäaikaisessa käytössä turvalliseksi todetut annokset. Käsittelemme myös suomalaisten keskimääräisen vitamiinien saannin, suositukset ja toksiset annokset.
Vesiliukoiset vitamiinit
Tällä luennolla käsitellään vesiliukoiset vitamiinit B1-, B2-, B3-, B5-, B6- sekä B12-vitamiinit, foolihappo, biotiini ja C-vitamiini. Opit miten vesiliukoiset vitamiinit käyttäytyvät elimistössä, mistä vesiliukoisia vitamiineja saa sekä millaisia puutosoireita niiden puute voi aiheuttaa. Käsittelemme myös vesiliukoisten vitamiinien saannin suomalaisilla, suositukset sekä toksiset annokset.
Kvasivitamiinit ja fytokemikaalit
Tällä luennolla käsittelemme seuraavat yhdisteet: karnitiini, koliini, lipoiinihappo, inositoli, ubikinoni, flavonoidit ja muut polyfenolit, kasvisterolit ja -stanolit, karotenoidit sekä rikkipitoiset yhdisteet. Opit, mistä saamme näitä yhdisteitä ja mitä niistä keho pystyy itse valmistamaan. Opit myös, mitä hyötyä keholle on näistä aineista.
Kivennäisaineet
Tämän luennon aiheena ovat kivennäisaineet sekä niiden jaottelu. Käsittelemme seuraavat yhdisteet: kalsium, fosfori, magnesium, kalium, natrium, kloridi. Opit minkä verran kehossamme on mitäkin kivennäisainetta, kivennäisaineiden tehtävät sekä puutosoireet ja saantisuositukset. Käsittelemme myös turvalliset käyttöannokset ja toksisuuden.
Hivenaineet
Tällä luennolla opit, millaisia ovat seuraavat hivenaineet: rauta, sinkki, kupari, jodi, seleeni, mangaani, molybdeeni ja kromi. Käsittelemme näiden tärkeimpien hivenaineiden tehtävät kehossamme sekä puutosoireet. Lisäksi opit hivenaineiden saantisuositukset, toksiset annokset ja turvallisen annostuksen pitkäaikaisessa käytössä.
VALMENTAJA
Hanna Kivimäki
Terveystieteiden maisteri (TtM), laillistettu ravitsemusterapeutti
Olen koulutukseltani terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Lisäksi olen käynyt Paula Heinosen funktionaalisen lääketieteen koulutuksen. Kiinnostukseni ravitsemukseen syttyi jo yli 15 vuotta sitten. Kärsin koko lapsuuteni ja nuoruuteni mm. verensokereiden heittelystä, iho-oireista ja suolistovaivoista. Koin herätyksen huomatessani, että omat sairaudet ja oireet rupesivat paranemaan, kun muutin ruokavaliotani. Ymmärsin, että avaimet omaan hyvinvointiini ovatkin omissa käsissäni.
Funktionaalisessa lääketieteessä rakastan sen loogisuutta, kokonaisvaltaista otetta sekä elämäntapojen ja ruokavalion yhdistämistä ihmisen biokemiaan ja fysiologiaan.
Funktionaalisessa lääketieteessä rakastan sen loogisuutta, kokonaisvaltaista otetta sekä elämäntapojen ja ruokavalion yhdistämistä ihmisen biokemiaan ja fysiologiaan.