Verkkokurssi

Ravitsemustieteen perusteet (RT1)

Kurssilla käsitellään niitä perusasioita, joihin virallinen ravitsemustiede nojaa. Olemme poimineet valtavasta tietomäärästä kaikkein mielenkiintoisimmat ja käytännön kannalta hyödyllisimmät kokonaisuudet.

Oppimasi asiat tukevat loistavasti sekä Terveyden Tukipilarit -opintoja että FLT-opintoja. Ja totta kai kurssille ovat tervetulleita kaikki ravitsemustieteestä kiinnostuneet.
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

Kurssin esittelyvideo

Write your awesome label here.

KURSSI LYHYESTI

Tulet oppimaan, mistä ravintomme koostuu ja mitä tehtäviä eri ravintoaineilla on kehossamme. Myös vitamiinit sekä kivennäisaineet tulevat sinulle tutuiksi.

Tämän kurssin jälkeen hallitset myös ravitsemustieteen peruskäsitteet ja tiedät ruoansulatuskanavan toiminnan pääpiirteissään.

VIDEOT

13 luentoa = yli 6 tuntia videomateriaalia.

KIRJALLINEN MATERIAALI

Noin 130 sivua PDF-muodossa.

KESTO

Kurssi on suunniteltu opiskeltavaksi 6 viikossa.

Ajankohta

Kurssi alkaa heti. Kurssimateriaalit ovat käytössäsi 12 viikkoa ostohetkestä.

OPETTAJA

TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Kivimäki.

Saat heti oston jälkeen käyttöösi kaikki videot ja muut kurssimateriaalit

Kurssilla on myös vapaaehtoisia, oppimista tukevia tehtäviä

Kirjallinen lUENTOmateriaali jää käyttöösi myös kurssin jälkeen

Kurssin tenttiminen onnistuu verkossa kurssin jälkeen

(Välttämätöntä vain FLT Koulutukseen® pyrkiville / FLT-ammattilaiseksi tähtääville)
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.
Ravitsemustieteen opinnot luovat tärkeän pohjan myös funktionaalisen lääketieteen ymmärtämiselle.
Paula Heinonen

KENELLE TÄMÄ VERKKOKURSSI ON TARKOITETTU?

  • Terveydestään ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneille
  • Terveydenhuollon ammattilaisille
  • Terveyden Tukipilarit -kurssilaisille
  • FLT Ravintovalmentajaksi tähtääville ja muille FLT Koulutukseen pyrkiville
  • Sinulle, joka pyrit opiskelemaan ravitsemustieteitä
  • Ravitsemuksesta kiinnostuneille
  • Sinulle, joka haluat täydentää omaa osaamistasi ravitsemustieteen parissa
  • Alanvaihtoa suunnitteleville

Pohjakoulutusta ei vaadita, joten kaikki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

TÄLLÄ KURSSILLA OPIT MUUN MUASSA:

  • Mistä keho saa energiaa ja mihin se sitä käyttää?
  • Mitkä tekijät vaikuttavat perusaineenvaihduntaasi?
  • Miten kehon koostumusta voidaan arvioida?
  • Ruoansulatuksen rakenne ja pääpiirteet
  • Hiilihydraattien eri muodot sokereista kuituihin
  • Erilaiset rasvat sekä niiden luokittelu – mitä ovat esim. kolesteroli, tyydyttyneet rasvahapot ja fosfolipidit?
  • Ravintoaineiden parhaat lähteet ruokavaliossa
  • Millaisia ovat kehon tuottamat vitamiinien kaltaiset yhdisteet – kvasivitamiinit?
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

RT1-kurssilla saat vastaukset myös mm. seuraaviin kysymyksiin:

Paljonko suomalaiset saavat vitamiineja ja kivennäisaineita ruokavaliostaan?

Paljonko voit käyttää vitamiineja ja kivennäisaineita jatkuvasti, jotta et saa yliannostusta?

Millaisia tehtäviä vitamiineilla ja kivennäisaineilla on elimistössä?

Proteiinit – mistä niitä saa? Mitä ovat aminohapot?

Millaisia puutosoireita eri ravintoaineista voi aiheutua?

Paljon kysymyksiä – kurssilla on luvassa paljon vastauksia.

Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

Voit kuunnella ja katsoa luennot verkossa silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

VERKKOKURSSIN OHJELMA LYHYESTI

Kurssi koostuu 13 luennosta. Alta löydät luentojen lyhyet esittelyt.

Peruskäsitteet

Mitä tarkoitetaan henkilön ravitsemustilalla, ruoan ravintotiheydellä ja välttämättömällä ravintoaineella? Ravitsemustieteessä käytetään paljon käsitteitä, joiden ymmärtäminen on opintojen kannalta tärkeää.

Energia-aineenvaihdunta 

Mihin keho käyttää energiaa ja mistä sitä saadaan? Mitkä tekijät vaikuttavat aineenvaihduntaamme? Opit myös laskemaan oman energiantarpeesi.

Kehon koostumuksen arviointi

Kehon koostumusta voidaan arvioida erilaisin keinoin. Tällä luennolla opit, milloin kehon koostumusta on järkevä arvioida sekä mitä eri keinoja voidaan käyttää.

Ruoansulatuksen rakenne ja toiminta

Tiedätkö miten maksa ja haima liittyvät ruoansulatukseen? Entä miten hermoston toiminta liittyy ruoansulatukseen? Tällä luennolla opit, mitä ruoansulatuksessa tapahtuu. Lisäksi käsittelemme erilaisia ruoansulatuksen vaiheita, säätelyä sekä imeytymistä.

Energiaravintoaineet: hiilihydraatit

Mitä ovat energiaravintoaineet? Millaisia hiilihydraatit ovat rakenteeltaan? Entä mitä tarkoitetaan FODMAP-hiilihydraateilla ja millaiset hiilihydraatit ovat kuituja? Tämän luennon jälkeen tiedät, mitä ovat monosakkaridit, disakkaridit, polyolit ja sokerialkoholit. Opit lisäksi, miten ruoansulatuksemme käsittelee hiilihydraatteja, mistä niitä saadaan ja mitkä ovat hiilihydraattien tehtävät kehossamme. Opiskelemme myös verensokeriin liittyviä asioita.

Energiaravintoaineet:
rasvat

Opit millaisia erilaisia rasvoja ruokavaliossamme on ja miten ne luokitellaan. Sinulle tulevat tutuksi mm. erilaiset rasvahapot, transrasvat, fosfolipidit ja kolesteroli. Tämän luennon jälkeen tiedät, miten ruoansulatuksemme käsittelee rasvoja ja mitkä ovat hyviä rasvojen lähteitä ruokavaliossa. Myös ihmiselle välttämättömät rasvahapot tulevat sinulle tutuksi. Opit myös, millaisia tärkeitä tehtäviä rasvoilla on kehossamme. Hanna käsittelee tällä luennolla myös eikosanoidit ja dokosanoidit.

Energiaravintoaineet: proteiinit

Millaisia proteiinit ovat rakenteeltaan? Mitä ovat aminohapot, peptidit ja välttämättömät aminohapot? Miten ruoansulatuksemme käsittelee proteiinit? Tällä luennolla opit paljon asiaa myös proteiinien lähteistä sekä tehtävistä elimistössämme.

Energiaravintoaineet: alkoholi

Tiedätkö miten elimistömme pääsee alkoholista eroon? Mitä seurauksia alkoholin käytöstä voi tulla ja miten alkoholin käyttö vaikuttaa ravitsemustilaamme? Mitkä puutokset lisääntyvät alkoholin käytön seurauksena? Millaisia maksavaurioita alkoholi aiheuttaa?

Rasvaliukoiset vitamiinit

Tällä luennolla käsitellään rasvaliukoiset A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Opit rasvaliukoisten vitamiinien tehtävät kehossa, puutosoireet sekä pitkäaikaisessa käytössä turvalliseksi todetut annokset. Käsittelemme myös suomalaisten keskimääräisen vitamiinien saannin, suositukset ja toksiset annokset.

Vesiliukoiset vitamiinit

Tällä luennolla käsitellään vesiliukoiset vitamiinit B1-, B2-, B3-, B5-, B6- sekä B12-vitamiinit, foolihappo, biotiini ja C-vitamiini. Opit miten vesiliukoiset vitamiinit käyttäytyvät elimistössä, mistä vesiliukoisia vitamiineja saa sekä millaisia puutosoireita niiden puute voi aiheuttaa. Käsittelemme myös vesiliukoisten vitamiinien saannin suomalaisilla, suositukset sekä toksiset annokset.

Kvasivitamiinit ja fytokemikaalit

Tällä luennolla käsittelemme seuraavat yhdisteet: karnitiini, koliini, lipoiinihappo, inositoli, ubikinoni, flavonoidit ja muut polyfenolit, kasvisterolit ja -stanolit, karotenoidit sekä rikkipitoiset yhdisteet. Opit, mistä saamme näitä yhdisteitä ja mitä niistä keho pystyy itse valmistamaan. Opit myös, mitä hyötyä keholle on näistä aineista.

Kivennäisaineet

Tämän luennon aiheena ovat kivennäisaineet sekä niiden jaottelu. Käsittelemme seuraavat yhdisteet: kalsium, fosfori, magnesium, kalium, natrium, kloridi. Opit minkä verran kehossamme on mitäkin kivennäisainetta, kivennäisaineiden tehtävät sekä puutosoireet ja saantisuositukset. Käsittelemme myös turvalliset käyttöannokset ja toksisuuden.

Hivenaineet

Tällä luennolla opit, millaisia ovat seuraavat hivenaineet: rauta, sinkki, kupari, jodi, seleeni, mangaani, molybdeeni ja kromi. Käsittelemme näiden tärkeimpien hivenaineiden tehtävät kehossamme sekä puutosoireet. Lisäksi opit hivenaineiden saantisuositukset, toksiset annokset ja turvallisen annostuksen pitkäaikaisessa käytössä.

VALMENTAJA

Hanna Kivimäki

Terveystieteiden maisteri (TtM), laillistettu ravitsemusterapeutti
Olen koulutukseltani terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Lisäksi olen käynyt Paula Heinosen funktionaalisen lääketieteen koulutuksen. Kiinnostukseni ravitsemukseen syttyi jo yli 15 vuotta sitten. Kärsin koko lapsuuteni ja nuoruuteni mm. verensokereiden heittelystä, iho-oireista ja suolistovaivoista. Koin herätyksen huomatessani, että omat sairaudet ja oireet rupesivat paranemaan, kun muutin ruokavaliotani. Ymmärsin, että avaimet omaan hyvinvointiini ovatkin omissa käsissäni.

Funktionaalisessa lääketieteessä rakastan sen loogisuutta, kokonaisvaltaista otetta sekä elämäntapojen ja ruokavalion yhdistämistä ihmisen biokemiaan ja fysiologiaan.
Valmis aloittamaan?

RT1-verkkokurssi
59 €

Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.