Verkkokurssi

Ravitsemusfysiologia (RT2)

Kurssilla käsitellään niitä perusasioita, joihin virallinen ravitsemustiede nojaa. Olemme poimineet valtavasta tietomäärästä kaikkein mielenkiintoisimmat ja käytännön kannalta hyödyllisimmät kokonaisuudet.

Oppimasi asiat tukevat loistavasti sekä Terveyden Tukipilarit -opintoja että FLT-opintoja. Ja totta kai kurssille ovat tervetulleita kaikki ravitsemustieteestä kiinnostuneet.
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

Kurssin esittelyvideo

Write your awesome label here.

Kurssi lyhyesti

Tulet oppimaan, miten ravintoaineet imeytyvät elimistön käyttöön, mitä elimistön energia-aineenvaihdunnassa tapahtuu ja millainen merkitys ruoansulatuskanavan mikrobeilla on terveydellemme. Pääset tutustumaan myös solubiologiaan sekä ihmisen virtsanerityselimistöön.

Videot

10 luentoa = lähes 10 tuntia videomateriaalia.

Kirjallinen materiaali

Yli 200 sivua PDF-muodossa.

KESTO

Kurssi on suunniteltu opiskeltavaksi 8 viikossa.

Ajankohta

Kurssi alkaa heti. Kurssimateriaalit ovat käytössäsi 12 viikkoa ostohetkestä.

Opettaja

TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystiedon, biologian ja maantieteen aineenopettaja Minna Vidgren.

Saat heti oston jälkeen käyttöösi kaikki videot ja muut kurssimateriaalit

Kurssilla on myös vapaaehtoisia, oppimista tukevia tehtäviä

Kirjallinen kurssimateriaali jää käyttöösi myös kurssin jälkeen

Kurssin tenttiminen onnistuu verkossa kurssin jälkeen

(Välttämätöntä vain FLT Koulutukseen® pyrkiville / FLT-ammattilaiseksi tähtääville)
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.
Ihmiselimistön toiminnan ymmärtäminen on äärettömän kiehtovaa ja mielenkiintoista. Se luo tärkeän pohjan funktionaalisen lääketieteen opinnoille.

Paula Heinonen

Sisällämme on mielettömän hieno ja lähes väsymättä työskentelevä koneisto, joka tekee kaikkensa, jotta pysyisimme terveinä.

Hanna Kivimäki

RT2-kurssilla käsittelemme mm. seuraavia asioita:

  • Millaisista osista ruoansulatuselimistö muodostuu?
  • Mitkä tekijät vaikuttavat syömisen säätelyyn?
  • Millaisia vaiheita ruoansulatukseen sisältyy?
  • Miten elimistö pilkkoo ruoan ravintoaineet?
  • Mitä ruoan imeytymisessä oikein tapahtuu?
  • Miten elimistössä saadaan muodostettua energiaa?
  • Millä tavoin ruoansulatusta säädellään?
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

KENELLE TÄMÄ VERKKOKURSSI ON TARKOITETTU?

  • Terveydestään ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneille
  • Terveydenhuollon ammattilaisille
  • Terveyden Tukipilarit -kurssilaisille
  • FLT Ravintovalmentajaksi tähtääville ja muille FLT Koulutukseen pyrkiville
  • Sinulle, joka pyrit opiskelemaan ravitsemustieteitä
  • Ravitsemuksesta kiinnostuneille
  • Sinulle, joka haluat täydentää omaa osaamistasi ravitsemustieteen parissa
  • Alanvaihtoa suunnitteleville
Pohjakoulutusta ei vaadita, joten kaikki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Mitä saat?

Edessäsi on tuhti tietopaketti ravitsemusfysiologiasta. Suosittelemmekin, että varaat reilusti aikaa kalenteriisi luentojen kuuntelemista varten. Kuunnellessa kannattaa tehdä myös omia muistiinpanoja.

Luentoihin liittyy oppimista tukevia tehtäviä, joita voit halutessasi tehdä. Tehtävät eivät ole pakollisia, mutta niiden tekeminen syventää oppimistasi ja auttaa sinua hahmottamaan kokonaisuuksia. Tehtävien valmistavat sinua hyvin myös tenttiä varten.
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

RT2-kurssilla saat vastaukset myös mm. seuraaviin kysymyksiin:

Miten soluista muodostuu elimistö?

Mikä merkitys suoliston mikrobeilla on terveydellemme?

Millaisia tehtäviä munuaisilla on?

Miten elimistö hankkiutuu eroon ei-toivotuista aineista?

Miten elimistön nestetasapainoa säädellään?

Paljon kysymyksiä – kurssilla on luvassa paljon vastauksia.

Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

Voit kuunnella ja katsoa luennot verkossa silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Verkkokurssin ohjelma lyhyesti

Kurssi koostuu 10 luennosta. Alta löydät luentojen lyhyet esittelyt.

Elimistön kemiaa ja fysiikkaa

Ensimmäinen luento johdattaa sinut kemian ja fysiikan perusteisiin. Elimistön toiminnan ymmärtäminen edellyttää keskeisimpien kemian ja fysiikan käsitteiden ymmärtämistä, sillä elimistön toiminta noudattaa samoja lainalaisuuksia kuin eloton luontokin. Käymme luennolla läpi muun muassa seuraavat käsitteet: aine, alkuaine, yhdiste, atomi, kemiallinen sidos, hapettuminen ja pelkistyminen, energia, hapot ja emäkset, pH sekä elimistön orgaaniset molekyylit.

Solubiologia

Toisella luennolla kurkistamme solun sisään. Soluissa tapahtuvien prosessien ymmärtäminen on välttämätöntä elimistön toiminnan ymmärtämiseksi. Tarkastelemme luennolla solun rakennetta ja toimintaa, aineiden kuljetusta solukalvon läpi, solujen energia-aineenvaihduntaa sekä solujen välistä viestintää. Lopuksi selvitämme, miten soluista muodostuu elimistö.

Yleistä ruoansulatus-elimistöstä

 Kolmas luento johdattaa sinut ravitsemusfysiologian maailmaan. Käymme läpi ruoansulatukseen liittyviä perusasioita yleisellä tasolla ennen kuin keskitymme tarkastelemaan ruoansulatuselimistöä ja sen toimintaa seikkaperäisemmin vaihe vaiheelta seuraavilla luennoilla. Tällä luennolla käsiteltävinä aiheina ovat muun muassa ruoansulatuselimistön rakenne ja sijainti, ruoansulatuskanavan seinämän rakenne, ruoansulatuskanavan verenkierto ja imunestekierto, ruoansulatuksen säätely ja vaiheet sekä syömisen säätely.

Ylempi ruoansulatuskanava

 Neljännellä luennolla alamme käydä tarkemmin läpi ruoansulatuselimistöä ja sen toimintaa. Otamme ensiaskeleet ruoan mukana sen matkalla ruoansulatuskanavan läpi ja tarkastelemme suuonteloa, nielua, ruokatorvea ja mahalaukkua. Käymme läpi myös sylkeä ja mahanestettä sekä pureskelua, nielemistä ja oksentamista.

Ohutsuoli, haima ja maksa

Viidennen luennon aiheina ovat ohutsuoli, haima, maksa ja sappirakko. Ohutsuoli on ravinnon pääasiallinen muokkauspaikka ja suurin osa ravintoaineista myös imeytyy ohutsuolesta elimistöön. Tarkastelemme tarkemmin myös ruoansulatuselimistöön keskeisesti kuuluvia elimiä eli haimaa, maksaa ja sappirakkoa.

Ravintoaineiden pilkkoutuminen ja imeytyminen ruoansulatus-kanavassa

 Kuudennella luennolla käymme läpi, miten ravintoaineet pilkkoutuvat ja imeytyvät ruoansulatuskanavassa. Tarkastelemme eri energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen pilkkoutumista ja imeytymistä sekä myös veden ja joidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä.

Paksusuoli

Seitsemännen luennon aiheena on ruoansulatuskanavan viimeinen osa eli paksusuoli. Paksusuolen lisäksi käsittelemme myös ulostamista.

Suoliston mikrobit

Kahdeksannella luennolla sukellamme mikrobien maailmaan. Tällä luennolla opit, millainen merkitys ruoansulatuskanavan mikrobeilla on terveydellemme ja mitä hyötyä mikrobeista on meille. Mikrobien tehtävien lisäksi käymme läpi mikrobiston muodostumista sekä sen koostumusta ruoansulatuskanavan eri osissa. Opit myös, mitä probiootti, prebiootti ja symbiootti tarkoittavat ja miten ne liittyvät mikrobeihin ja ruoansulatuselimistöön.

Energia-aineenvaihdunta

Yhdeksäs luento käsittelee elimistön energia-aineenvaihduntaa. Elimistön solut tarvitsevat jatkuvasti energiaa toteuttaakseen monia tehtäviään. Käymme läpi, mistä ja miten elimistö saa energiaa käyttöönsä eri aineenvaihduntavaiheiden (imeytymis- ja paastovaiheen) aikana ja kuinka elimistön energia-aineenvaihduntaa säädellään.

Munuaiset ja virtsatiet

Kymmenennen luennon aiheena ovat munuaiset ja virtsatiet. Vaikka munuaiset ja virtsatiet eivät varsinaisesti kuulukaan ravitsemusfysiologiaan, linkittyvät ne kuitenkin olennaisesti ruonsulatuselimistöön, sillä virtsanerityselimistön kautta muun muassa poistetaan monia ravinnon mukana elimistöön tulleita aineita ja säädellään monien aineiden pitoisuuksia elimistössä. Munuaisten ja virtsateiden lisäksi käsittelemme luennolla elimistön neste-, suola- ja happo-emästasapainoa.

Valmentaja

Minna Vidgren

TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystiedon, biologian ja maantieteen aineenopettaja
Olen opiskellut Paula Heinosen funktionaalisen lääketieteen koulutuksessa keväästä 2011 lähtien. Tällä hetkellä syvennän osaamistani erityisesti liikuntalääketieteen parissa osa-aikaisten opettajan töiden ohessa.

Terveys on tasapainoa, jonka säilyttämiseksi meidän täytyy tehdä päivittäin useita oikeaan suuntaan vieviä valintoja. On voimaannuttavaa huomata, miten omaan elämään sovelletut opit lisäävät arjen hyvinvointia – voimme parantaa elämänlaatuamme mielettömän paljon yksinkertaisilla teoilla.

Minulla on ilo toimia valmentajana tällä ravitsemusfysiologian kurssilla. Ymmärrys siitä, miten elimistömme toimii, auttaa meitä ymmärtämään myös hyvinvointimme edistämiseksi tehtäviä tekoja.
Valmis aloittamaan?

RT2-verkkokurssi
79 €

Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.