Ravitsemusfysiologia (RT2)
Oppimasi asiat tukevat loistavasti sekä Terveyden Tukipilarit -opintoja että FLT-opintoja. Ja totta kai kurssille ovat tervetulleita kaikki ravitsemustieteestä kiinnostuneet.
Kurssin esittelyvideo
Kurssi lyhyesti
Videot
Kirjallinen materiaali
KESTO
Ajankohta
Opettaja
Saat heti oston jälkeen käyttöösi kaikki videot ja muut kurssimateriaalit
Kurssilla on myös vapaaehtoisia, oppimista tukevia tehtäviä
Kirjallinen kurssimateriaali jää käyttöösi myös kurssin jälkeen
Kurssin tenttiminen onnistuu verkossa kurssin jälkeen
Paula Heinonen
Hanna Kivimäki
RT2-kurssilla käsittelemme mm. seuraavia asioita:
- Millaisista osista ruoansulatuselimistö muodostuu?
- Mitkä tekijät vaikuttavat syömisen säätelyyn?
- Millaisia vaiheita ruoansulatukseen sisältyy?
- Miten elimistö pilkkoo ruoan ravintoaineet?
- Mitä ruoan imeytymisessä oikein tapahtuu?
- Miten elimistössä saadaan muodostettua energiaa?
- Millä tavoin ruoansulatusta säädellään?
KENELLE TÄMÄ VERKKOKURSSI ON TARKOITETTU?
-
Terveydestään ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneille
-
Terveydenhuollon ammattilaisille
-
Terveyden Tukipilarit -kurssilaisille
-
FLT Ravintovalmentajaksi tähtääville ja muille FLT Koulutukseen pyrkiville
-
Sinulle, joka pyrit opiskelemaan ravitsemustieteitä
-
Ravitsemuksesta kiinnostuneille
-
Sinulle, joka haluat täydentää omaa osaamistasi ravitsemustieteen parissa
-
Alanvaihtoa suunnitteleville
Mitä saat?
Luentoihin liittyy oppimista tukevia tehtäviä, joita voit halutessasi tehdä. Tehtävät eivät ole pakollisia, mutta niiden tekeminen syventää oppimistasi ja auttaa sinua hahmottamaan kokonaisuuksia. Tehtävien valmistavat sinua hyvin myös tenttiä varten.
RT2-kurssilla saat vastaukset myös mm. seuraaviin kysymyksiin:
Miten soluista muodostuu elimistö?
Mikä merkitys suoliston mikrobeilla on terveydellemme?
Millaisia tehtäviä munuaisilla on?
Miten elimistö hankkiutuu eroon ei-toivotuista aineista?
Miten elimistön nestetasapainoa säädellään?
Paljon kysymyksiä – kurssilla on luvassa paljon vastauksia.
Voit kuunnella ja katsoa luennot verkossa silloin, kun sinulle parhaiten sopii.
Verkkokurssin ohjelma lyhyesti
Elimistön kemiaa ja fysiikkaa
Ensimmäinen luento johdattaa sinut kemian
ja fysiikan perusteisiin. Elimistön toiminnan ymmärtäminen edellyttää
keskeisimpien kemian ja fysiikan käsitteiden ymmärtämistä, sillä
elimistön toiminta noudattaa samoja lainalaisuuksia kuin eloton
luontokin. Käymme luennolla läpi muun muassa seuraavat käsitteet: aine,
alkuaine, yhdiste, atomi, kemiallinen sidos, hapettuminen ja
pelkistyminen, energia, hapot ja emäkset, pH sekä elimistön orgaaniset
molekyylit.
Solubiologia
Toisella luennolla kurkistamme solun
sisään. Soluissa tapahtuvien prosessien ymmärtäminen on välttämätöntä
elimistön toiminnan ymmärtämiseksi. Tarkastelemme luennolla solun
rakennetta ja toimintaa, aineiden kuljetusta solukalvon läpi, solujen
energia-aineenvaihduntaa sekä solujen välistä viestintää. Lopuksi
selvitämme, miten soluista muodostuu elimistö.
Yleistä ruoansulatus-elimistöstä
Kolmas luento johdattaa sinut
ravitsemusfysiologian maailmaan. Käymme läpi ruoansulatukseen liittyviä
perusasioita yleisellä tasolla ennen kuin keskitymme tarkastelemaan
ruoansulatuselimistöä ja sen toimintaa seikkaperäisemmin vaihe vaiheelta
seuraavilla luennoilla. Tällä luennolla käsiteltävinä aiheina ovat muun
muassa ruoansulatuselimistön rakenne ja sijainti, ruoansulatuskanavan
seinämän rakenne, ruoansulatuskanavan verenkierto ja imunestekierto,
ruoansulatuksen säätely ja vaiheet sekä syömisen säätely.
Ylempi ruoansulatuskanava
Neljännellä luennolla alamme käydä
tarkemmin läpi ruoansulatuselimistöä ja sen toimintaa. Otamme
ensiaskeleet ruoan mukana sen matkalla ruoansulatuskanavan läpi ja
tarkastelemme suuonteloa, nielua, ruokatorvea ja mahalaukkua. Käymme
läpi myös sylkeä ja mahanestettä sekä pureskelua, nielemistä ja
oksentamista.
Ohutsuoli, haima ja maksa
Viidennen luennon aiheina ovat ohutsuoli,
haima, maksa ja sappirakko. Ohutsuoli on ravinnon pääasiallinen
muokkauspaikka ja suurin osa ravintoaineista myös imeytyy ohutsuolesta
elimistöön. Tarkastelemme tarkemmin myös ruoansulatuselimistöön
keskeisesti kuuluvia elimiä eli haimaa, maksaa ja sappirakkoa.
Ravintoaineiden pilkkoutuminen ja imeytyminen ruoansulatus-kanavassa
Kuudennella luennolla käymme läpi, miten
ravintoaineet pilkkoutuvat ja imeytyvät ruoansulatuskanavassa.
Tarkastelemme eri energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien,
proteiinien ja rasvojen pilkkoutumista ja imeytymistä sekä myös veden ja
joidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä.
Paksusuoli
Suoliston mikrobit
Kahdeksannella luennolla sukellamme
mikrobien maailmaan. Tällä luennolla opit, millainen merkitys
ruoansulatuskanavan mikrobeilla on terveydellemme ja mitä hyötyä
mikrobeista on meille. Mikrobien tehtävien lisäksi käymme läpi
mikrobiston muodostumista sekä sen koostumusta ruoansulatuskanavan eri
osissa. Opit myös, mitä probiootti, prebiootti ja symbiootti
tarkoittavat ja miten ne liittyvät mikrobeihin ja
ruoansulatuselimistöön.
Energia-aineenvaihdunta
Yhdeksäs luento käsittelee elimistön energia-aineenvaihduntaa. Elimistön solut tarvitsevat jatkuvasti energiaa toteuttaakseen monia tehtäviään. Käymme läpi, mistä ja miten elimistö saa energiaa käyttöönsä eri aineenvaihduntavaiheiden (imeytymis- ja paastovaiheen) aikana ja kuinka elimistön energia-aineenvaihduntaa säädellään.
Munuaiset ja virtsatiet
Kymmenennen luennon aiheena ovat
munuaiset ja virtsatiet. Vaikka munuaiset ja virtsatiet eivät
varsinaisesti kuulukaan ravitsemusfysiologiaan, linkittyvät ne kuitenkin
olennaisesti ruonsulatuselimistöön, sillä virtsanerityselimistön kautta
muun muassa poistetaan monia ravinnon mukana elimistöön tulleita
aineita ja säädellään monien aineiden pitoisuuksia elimistössä.
Munuaisten ja virtsateiden lisäksi käsittelemme luennolla elimistön
neste-, suola- ja happo-emästasapainoa.
Valmentaja
Minna Vidgren
Terveys on tasapainoa, jonka säilyttämiseksi meidän täytyy tehdä päivittäin useita oikeaan suuntaan vieviä valintoja. On voimaannuttavaa huomata, miten omaan elämään sovelletut opit lisäävät arjen hyvinvointia – voimme parantaa elämänlaatuamme mielettömän paljon yksinkertaisilla teoilla.
Minulla on ilo toimia valmentajana tällä ravitsemusfysiologian kurssilla. Ymmärrys siitä, miten elimistömme toimii, auttaa meitä ymmärtämään myös hyvinvointimme edistämiseksi tehtäviä tekoja.