Verkkokurssi

Ihmisen ikä, liikunta ja ravitsemuksen mittaaminen (RT4)

Kurssilla käsitellään niitä perusasioita, joihin virallinen ravitsemustiede nojaa. Olemme poimineet valtavasta tietomäärästä kaikkein mielenkiintoisimmat ja käytännön kannalta hyödyllisimmät kokonaisuudet.

Oppimasi asiat tukevat loistavasti sekä Terveyden Tukipilarit -opintoja että FLT-opintoja. Ja totta kai kurssille ovat tervetulleita kaikki ravitsemustieteestä kiinnostuneet.
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

Kurssin esittelyvideo

Write your awesome label here.

Kurssi lyhyesti

Ravitsemustieteen neljännellä verkkokurssilla perehdymme eri ikäkausien ravitsemuksen erityispiirteisiin ja ravitsemustilan arviointiin ja mittaamiseen.

Lisäksi opitaan keskeisimmät asiat yleisimmistä erityisruokavalioista ja tehdään katsaus syömishäiriöihin. Näiden ohella käsitellään kattavammin urheilijan ja kuntoilijan ravitsemukseen liittyviä sekä painonhallintaa koskevia kysymyksiä.

Tällä kurssilla kootaan ravitsemustiedettä laajasti käytäntöön – myös konkreettisten esimerkkien kautta.

Videot

12 luentoa = yli 6 tuntia videomateriaalia.

Kirjallinen materiaali

Yli 100 sivua PDF-muodossa.

Kesto

Kurssi on suunniteltu opiskeltavaksi 5 viikossa.

Ajankohta

Kurssi alkaa heti. Kurssimateriaalit ovat käytössäsi 12 viikkoa ostohetkestä.

Opettaja

TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Sanni Massinen.

SAAT HETI OSTON JÄLKEEN KÄYTTÖÖSI KAIKKI VIDEOT JA MUUT KURSSIMATERIAALIT

KIRJALLINEN KURSSIMATERIAALI JÄÄ KÄYTTÖÖSI MYÖS KURSSIN JÄLKEEN

KURSSIN TENTTIMINEN ONNISTUU VERKOSSA KURSSIN JÄLKEEN

(Välttämätöntä vain FLT Koulutukseen® pyrkiville / FLT-ammattilaiseksi tähtääville)
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

Kurssilla käsittelemme mm. seuraavia asioita:

  • Miten ravitsemustilaa arvioidaan sekä omatoimisesti että erilaisin mittarein?
  • Miten raskausaikana tulee muuttaa ruokavaliota?
  • Mitä erityiskysymyksiä pikkulasten ravitsemukseen liittyy ja miten ruokailu toteutetaan iänmukaisesti?
  • Mikä on FODMAP-ruokavalio ja miten se tulisi oikeasti toteuttaa haittojen välttämiseksi?
  • Mitkä ovat eri syömishäiriöiden diagnostiset kriteerit ja täyttävätkö kaikki syömishäiriöt nämä?
  • Mitkä ovat suurimmat kompastuskivet painonpudotuksessa ja miten ne taklataan?
  • Miten sopiva ruokavalio kuntoilun tai rasvanpolton tueksi koostetaan?
Empty space, drag to resize
Paljon kysymyksiä – kurssilla on luvassa paljon vastauksia.

Mitä saat?

Edessäsi on laaja käytännön ravitsemustieteen tietopaketti, joten läpikäytävien kokonaisuuksien laaja-alaisuus voi tuntua melko isolta palalta. Suosittelemmekin, että varaat reilusti aikaa kalenteriisi luentojen kuuntelemista varten, jotta ennätät kuunnella ne rauhassa – eniten uutta tietoa itsellesi sisältävät tai haastavimmilta tuntuvat useampaankin kertaan. Tämä helpottaa myös mahdollisen tentin tekemistä. Kuunnellessa kannattaa myös tehdä omia muistinpanoja.

Luennot on järjestetty tiettyihin kokonaisuuksiin, joten ne on hyvä kuunnella järjestyksessä, mutta jos olet kiinnostunut jostakin tietystä osiosta, voit myös halutessasi kuunnella mielenkiintoisimmat luennot ensin.
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

Tiesitkö, että diagnosoidut syömishäiriöt eivät ole yleisimpiä syömishäiriömuotoja?

RT4-verkkokurssilla saat vastaukset myös seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä ruokahaluttomuudelle voidaan tehdä?
  • Miksi äidin käyttämän rasvan laatu vaikuttaa akuutisti imeväisen ravitsemukseen?
  • Voiko laktoosi-intoleranssi poistua kokonaan?
  • Mitkä ovat ikäihmisten suurimmat ravitsemusongelmat ja kuinka paljon itse ikääntyminen vaikuttaa toimintakykyyn?
  • Johtaako iän lisääntyminen lihomiseen kuten usein ajatellaan?
  • Ovatko syömishäiriöt todella syömisen ongelmia?
  • Mitä sudenkuoppia kasvisruokavalioiden toteutukseen voi liittyä?
  • Onko normaalia, että aikuisena ilmaantuu uusia allergioita tai yliherkkyyksiä?
  • Sopiiko hiilihydraattien välttely paljon liikkuvalle?
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

VOIT KUUNNELLA JA KATSOA LUENNOT VERKOSSA SILLOIN, KUN SINULLE PARHAITEN SOPII.

VERKKOKURSSIN OHJELMA LYHYESTI

Kurssi koostuu 12 luennosta. Alta löydät luentojen lyhyet esittelyt.

Ravitsemustilan mittaaminen

Ravitsemustila vaikuttaa kaikkeen fyysiseen, psyykkiseen, henkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyymme, joten on tärkeää ymmärtää siihen liittyviä arviointimenetelmiä ja hälytysmerkkejä. Luennolla opit, mitä eroa on aliravitsemuksella ja vajaaravitsemuksella, ja miksi toinen näistä on länsimaissa yllättävän yleinen.

Raskauden ja imetyksen aikainen ravitsemus

Raskausaika on uuden ihmisen kehityksen aikaa. Tämä vaatii äidin elimistöltä – ja ravitsemukselta paljon. Myös imetysaikaisella ravitsemuksella on suora vaikutus lapsen hyvinvointiin. Luennolla opitaan, mitä näissä ajanjaksoissa tulee huomioida.

Pikkulapsen ravitsemus

Siirtyminen rintamaidosta kiinteisiin ruokiin tapahtuu asteittain ja tietyssä järjestyksessä. Tällä luennolla käsitellään myös mitä muita merkityksiä leikki-ikäisen ruokailun toteuttamisella ravitsemuksen lisäksi.

Kouluikäisen ja teini-ikäisen ravitsemus

Miten kouluikäisen ravitsemus muuttuu leikki-ikäiseen verrattuna? Mitkä ovat teini-ikäisten ravitsemuksen keskeisimmän ongelman ääripäät?

Ikääntyvän ravitsemus

Onko ikääntyneiden joukko yksioikoisesti määriteltävissä siten, että kaikille pätevät samat suositukset? Miten paljon merkitystä itse ikääntymisellä onkaan, miten paljon sairauksilla ja yksilön toimintakyvyllä? Mihin asioihin ikääntyneiden tulisi tehdä muutoksia ja kiinnittää huomiota lähes poikkeuksetta?

Keliakia

Luennolla tehdään katsaus keliakian syntymekanismeihin ja opitaan suolistovaurion aikaansaama ”noidankehä”. Lisäksi opetellaan, millaista tarkkuutta keliakiaruokavalio käytännön tasolla vaatii ja mitkä ovat yleisiä vaaranpaikkoja.

Laktoosi-intoleranssi ja FODMAP-ruokavalio

Laktoosi-intolerantikon sietokyky on yksilöriippuvainen ja edellyttää harvemmin täyttä laktoosittomuutta. Se voi myös poistua kokonaan. Myös ärtyvän suolen oireyhtymässä henkilö voi reagoida laktoosiin, mutta myös muille FODMAP-hiilihydraattiryhmille. Luennolla käydään tarkoin läpi, miten FODMAP-ruokavaliota testataan – ja miten sitä ei tule toteuttaa, jotta ei aiheuta lisää ongelmia suolistolleen.

Ruoka-aineallergiat

Luennolla käsitellään tyypillisimmät ruoka-aineallergeenit, allergian syntymekanismeja sekä ruoka-aineallergioiden yhteyttä muihin atooppisiin sairauksiin, niiden yleisyyttä ja korjaantumista iän mukaan. Lisäksi opitaan ruoka-aineallergioiden hoitomuotoja.

Kasvisruokavaliot

Kasvisruokavaliot yleistyvät erinäisistä syistä ja ovat monikirjoinen joukko. Luennolla käsitellään eri ruokavalioiden käsitteet ja erot sekä huomioitavat asiat. Mitkä kasvisruokavaliot eivät ole ravitsemuksellisesti riittäviä? Mitä ongelmia kasvisruokavalioon siirtymiseen voi liittyä ja missä tilanteissa?

Syömishäiriöt

Tällä luennolla tehdään kattava läpileikkaus syömishäiriöiden sairausryhmään. Tiesitkö, että syömishäiriöillä on yllättävän vähän tekemistä itse ruuan ja syömisen kanssa? Siksi niiden hoidossa keskeiset asiat ovat muualla – silloin kun kyseessä ei ole henkeä uhkaava aliravitsemustila.

Ravitsemuksen merkitys urheilussa ja kuntoilussa:

energiansaanti, painonpudotus

Energiansaanti on joskus huono mittari paljon liikkuvan ravitsemuksen riittävyyttä arvioidessa. Luennolla opitaan, mikä on parempi mittari, mikä yleisesti riittävän energiansaannin merkitys ja miten saadun energian määrä muokkaa aineenvaihdunnan tasoa. Lisäksi käsitellään kattavasti painonpudotuksen ruokavalion menestyksekästä suunnittelua ja toteutusta, ja pureudutaan siihen, miksi useimmat rasvanpolttoyritykset eivät onnistu, vaikka vuosia pyritään syömään vähän.

Hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat:

merkitys liikunnassa

Iso osa urheilijoista ja tavoitteellisista kuntoilijoista hidastaa kehitystään tekemällä tietyn ravitsemusvirheen. Tällä luennolla opitaan, miten tämän voi korjata ja saada kehityksen uudelleen nousuun. Onko proteiinin saanti asia, johon urheilijan tulisi kiinnittää eniten huomiota ja mikä on rasvojen merkitys liikkujalla?

Ärtyvän suolen oireyhtymä on nykyisin yleinen diagnoosi. Siihen liittyvä FODMAP-ruokavalio auttaa monia, mutta sen toteuttamiseen liittyy myös haittoja, mikäli ruokavaliota ei toteuteta oikein.

Tällä kurssilla opit, miten kaksiosainen kokeilu toteutetaan ja miten ruokavaliolla jatketaan suoliston hyvinvointia tukien – ei sitä heikentäen.

Kenelle tämä verkkokurssi on tarkoitettu?

  • Terveydestään ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneille
  • Terveydenhuollon ammattilaisille
  • Terveyden Tukipilarit -kurssilaisille
  • FLT Ravintovalmentajaksi tähtääville ja muille FLT Koulutukseen pyrkiville
  • Sinulle, joka pyrit opiskelemaan ravitsemustieteitä
  • Ravitsemuksesta kiinnostuneille
  • Sinulle, joka haluat täydentää omaa osaamistasi ravitsemustieteen parissa
  • Alanvaihtoa suunnitteleville
Empty space, drag to resize
Pohjakoulutusta ei vaadita, joten kaikki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

Valmentaja

Sanni Massinen

Terveystieteiden maisteri (TtM), laillistettu ravitsemusterapeutti
Valmistuin Itä-Suomen yliopistosta laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi vuonna 2019. Minulla on valtava innostus ravitsemuksen – ja ylipäänsä hyvinvoinnin – eri osa-alueita kohtaan ja täydennän jatkuvasti niihin liittyvää osaamistani uutta opiskelemalla ja tietoa hakemalla sekä kokeilemalla oppimaani käytännössä. Olen todella tyytyväinen, että saan työskennellä näiden aiheiden parissa päivittäin.
Valmis aloittamaan?

RT4-verkkokurssi
59 €

Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.