Ihmisen ikä, liikunta ja ravitsemuksen mittaaminen (RT4)
Oppimasi asiat tukevat loistavasti sekä Terveyden Tukipilarit -opintoja että FLT-opintoja. Ja totta kai kurssille ovat tervetulleita kaikki ravitsemustieteestä kiinnostuneet.
Kurssin esittelyvideo
Kurssi lyhyesti
Lisäksi opitaan keskeisimmät asiat yleisimmistä erityisruokavalioista ja tehdään katsaus syömishäiriöihin. Näiden ohella käsitellään kattavammin urheilijan ja kuntoilijan ravitsemukseen liittyviä sekä painonhallintaa koskevia kysymyksiä.
Tällä kurssilla kootaan ravitsemustiedettä laajasti käytäntöön – myös konkreettisten esimerkkien kautta.
Videot
Kirjallinen materiaali
Kesto
Ajankohta
Opettaja
SAAT HETI OSTON JÄLKEEN KÄYTTÖÖSI KAIKKI VIDEOT JA MUUT KURSSIMATERIAALIT
KIRJALLINEN KURSSIMATERIAALI JÄÄ KÄYTTÖÖSI MYÖS KURSSIN JÄLKEEN
KURSSIN TENTTIMINEN ONNISTUU VERKOSSA KURSSIN JÄLKEEN
Kurssilla käsittelemme mm. seuraavia asioita:
-
Miten ravitsemustilaa arvioidaan sekä omatoimisesti että erilaisin mittarein?
-
Miten raskausaikana tulee muuttaa ruokavaliota?
-
Mitä erityiskysymyksiä pikkulasten ravitsemukseen liittyy ja miten ruokailu toteutetaan iänmukaisesti?
-
Mikä on FODMAP-ruokavalio ja miten se tulisi oikeasti toteuttaa haittojen välttämiseksi?
-
Mitkä ovat eri syömishäiriöiden diagnostiset kriteerit ja täyttävätkö kaikki syömishäiriöt nämä?
-
Mitkä ovat suurimmat kompastuskivet painonpudotuksessa ja miten ne taklataan?
-
Miten sopiva ruokavalio kuntoilun tai rasvanpolton tueksi koostetaan?
Mitä saat?
Luennot on järjestetty tiettyihin kokonaisuuksiin, joten ne on hyvä kuunnella järjestyksessä, mutta jos olet kiinnostunut jostakin tietystä osiosta, voit myös halutessasi kuunnella mielenkiintoisimmat luennot ensin.
Tiesitkö, että diagnosoidut syömishäiriöt eivät ole yleisimpiä syömishäiriömuotoja?
RT4-verkkokurssilla saat vastaukset myös seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä ruokahaluttomuudelle voidaan tehdä?
- Miksi äidin käyttämän rasvan laatu vaikuttaa akuutisti imeväisen ravitsemukseen?
- Voiko laktoosi-intoleranssi poistua kokonaan?
- Mitkä ovat ikäihmisten suurimmat ravitsemusongelmat ja kuinka paljon itse ikääntyminen vaikuttaa toimintakykyyn?
- Johtaako iän lisääntyminen lihomiseen kuten usein ajatellaan?
- Ovatko syömishäiriöt todella syömisen ongelmia?
- Mitä sudenkuoppia kasvisruokavalioiden toteutukseen voi liittyä?
- Onko normaalia, että aikuisena ilmaantuu uusia allergioita tai yliherkkyyksiä?
- Sopiiko hiilihydraattien välttely paljon liikkuvalle?
VOIT KUUNNELLA JA KATSOA LUENNOT VERKOSSA SILLOIN, KUN SINULLE PARHAITEN SOPII.
VERKKOKURSSIN OHJELMA LYHYESTI
Ravitsemustilan mittaaminen
Ravitsemustila vaikuttaa kaikkeen fyysiseen, psyykkiseen, henkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyymme, joten on tärkeää ymmärtää siihen liittyviä arviointimenetelmiä ja hälytysmerkkejä. Luennolla opit, mitä eroa on aliravitsemuksella ja vajaaravitsemuksella, ja miksi toinen näistä on länsimaissa yllättävän yleinen.
Raskauden ja imetyksen aikainen ravitsemus
Raskausaika on uuden ihmisen kehityksen aikaa. Tämä vaatii äidin elimistöltä – ja ravitsemukselta paljon. Myös imetysaikaisella ravitsemuksella on suora vaikutus lapsen hyvinvointiin. Luennolla opitaan, mitä näissä ajanjaksoissa tulee huomioida.
Pikkulapsen ravitsemus
Siirtyminen rintamaidosta kiinteisiin ruokiin tapahtuu asteittain ja tietyssä järjestyksessä. Tällä luennolla käsitellään myös mitä muita merkityksiä leikki-ikäisen ruokailun toteuttamisella ravitsemuksen lisäksi.
Kouluikäisen ja teini-ikäisen ravitsemus
Miten kouluikäisen ravitsemus muuttuu leikki-ikäiseen verrattuna? Mitkä ovat teini-ikäisten ravitsemuksen keskeisimmän ongelman ääripäät?
Ikääntyvän ravitsemus
Onko ikääntyneiden joukko yksioikoisesti määriteltävissä siten, että kaikille pätevät samat suositukset? Miten paljon merkitystä itse ikääntymisellä onkaan, miten paljon sairauksilla ja yksilön toimintakyvyllä? Mihin asioihin ikääntyneiden tulisi tehdä muutoksia ja kiinnittää huomiota lähes poikkeuksetta?
Keliakia
Luennolla tehdään katsaus keliakian syntymekanismeihin ja opitaan suolistovaurion aikaansaama ”noidankehä”. Lisäksi opetellaan, millaista tarkkuutta keliakiaruokavalio käytännön tasolla vaatii ja mitkä ovat yleisiä vaaranpaikkoja.
Laktoosi-intoleranssi ja FODMAP-ruokavalio
Laktoosi-intolerantikon sietokyky on yksilöriippuvainen ja edellyttää harvemmin täyttä laktoosittomuutta. Se voi myös poistua kokonaan. Myös ärtyvän suolen oireyhtymässä henkilö voi reagoida laktoosiin, mutta myös muille FODMAP-hiilihydraattiryhmille. Luennolla käydään tarkoin läpi, miten FODMAP-ruokavaliota testataan – ja miten sitä ei tule toteuttaa, jotta ei aiheuta lisää ongelmia suolistolleen.
Ruoka-aineallergiat
Luennolla käsitellään tyypillisimmät ruoka-aineallergeenit, allergian syntymekanismeja sekä ruoka-aineallergioiden yhteyttä muihin atooppisiin sairauksiin, niiden yleisyyttä ja korjaantumista iän mukaan. Lisäksi opitaan ruoka-aineallergioiden hoitomuotoja.
Kasvisruokavaliot
Kasvisruokavaliot yleistyvät erinäisistä syistä ja ovat monikirjoinen joukko. Luennolla käsitellään eri ruokavalioiden käsitteet ja erot sekä huomioitavat asiat. Mitkä kasvisruokavaliot eivät ole ravitsemuksellisesti riittäviä? Mitä ongelmia kasvisruokavalioon siirtymiseen voi liittyä ja missä tilanteissa?
Syömishäiriöt
Tällä luennolla tehdään kattava läpileikkaus syömishäiriöiden sairausryhmään. Tiesitkö, että syömishäiriöillä on yllättävän vähän tekemistä itse ruuan ja syömisen kanssa? Siksi niiden hoidossa keskeiset asiat ovat muualla – silloin kun kyseessä ei ole henkeä uhkaava aliravitsemustila.
Ravitsemuksen merkitys urheilussa ja kuntoilussa:
energiansaanti, painonpudotus
Energiansaanti on joskus huono mittari paljon liikkuvan ravitsemuksen riittävyyttä arvioidessa. Luennolla opitaan, mikä on parempi mittari, mikä yleisesti riittävän energiansaannin merkitys ja miten saadun energian määrä muokkaa aineenvaihdunnan tasoa. Lisäksi käsitellään kattavasti painonpudotuksen ruokavalion menestyksekästä suunnittelua ja toteutusta, ja pureudutaan siihen, miksi useimmat rasvanpolttoyritykset eivät onnistu, vaikka vuosia pyritään syömään vähän.
Hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat:
merkitys liikunnassa
Iso osa urheilijoista ja tavoitteellisista kuntoilijoista hidastaa kehitystään tekemällä tietyn ravitsemusvirheen. Tällä luennolla opitaan, miten tämän voi korjata ja saada kehityksen uudelleen nousuun. Onko proteiinin saanti asia, johon urheilijan tulisi kiinnittää eniten huomiota ja mikä on rasvojen merkitys liikkujalla?
Ärtyvän suolen oireyhtymä on nykyisin yleinen diagnoosi. Siihen liittyvä FODMAP-ruokavalio auttaa monia, mutta sen toteuttamiseen liittyy myös haittoja, mikäli ruokavaliota ei toteuteta oikein.
Kenelle tämä verkkokurssi on tarkoitettu?
-
Terveydestään ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneille
-
Terveydenhuollon ammattilaisille
-
Terveyden Tukipilarit -kurssilaisille
-
FLT Ravintovalmentajaksi tähtääville ja muille FLT Koulutukseen pyrkiville
-
Sinulle, joka pyrit opiskelemaan ravitsemustieteitä
-
Ravitsemuksesta kiinnostuneille
-
Sinulle, joka haluat täydentää omaa osaamistasi ravitsemustieteen parissa
-
Alanvaihtoa suunnitteleville