Elintarvikkeet & Ravitsemus-suositukset (RT3)
Oppimasi asiat tukevat loistavasti sekä Terveyden Tukipilarit -opintoja että FLT-opintoja. Ja totta kai kurssille ovat tervetulleita kaikki ravitsemustieteestä kiinnostuneet.
Kurssin esittelyvideo
Kurssi lyhyesti
Opit myös, millaiset ovat viralliset ravitsemussuositukset ja miten ne laaditaan. Pääset myös katsomaan, millaisia kemiallisia reaktioita keittiössä tapahtuu ja mitä pakkausmerkinnöistä lainsäädännössä määrätään.
Videot
Kirjallinen materiaali
Kesto
Ajankohta
Opettajat
Saat heti oston jälkeen käyttöösi kaikki videot ja muut kurssimateriaalit
Kurssilla on myös vapaaehtoisia, oppimista tukevia tehtäviä
Kirjallinen kurssimateriaali jää käyttöösi myös kurssin jälkeen
Kurssin tenttiminen onnistuu verkossa kurssin jälkeen
Kenelle tämä verkkokurssi on tarkoitettu?
-
Terveydestään ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneille
-
Terveydenhuollon ammattilaisille
-
Terveyden Tukipilarit -kurssilaisille
-
FLT Ravintovalmentajaksi tähtääville ja muille FLT Koulutukseen pyrkiville
-
Sinulle, joka pyrit opiskelemaan ravitsemustieteitä
-
Ravitsemuksesta kiinnostuneille
-
Sinulle, joka haluat täydentää omaa osaamistasi ravitsemustieteen parissa
-
Alanvaihtoa suunnitteleville
-
Mitä saat?
Luentoihin liittyy oppimista tukevia tehtäviä, joita voit halutessasi tehdä. Tehtävät eivät ole pakollisia, mutta niiden tekeminen syventää oppimistasi ja auttaa sinua hahmottamaan kokonaisuuksia. Tehtävät valmistavat sinua hyvin myös tenttiä varten.
Tällä kurssilla opit muun muassa:
- Mitä luokitellaan elintarvikkeiksi ja miten määritellään esimerkiksi uuselintarvikkeet?
- Eri elintarvikeryhmät, niihin sisältyvien tuotteiden ravintosisältö sekä käyttö
- Millaisia lisäaineryhmiä elintarvikkeissa käytetään?
- Miten ruoan käsittely ja valmistus vaikuttaa ravintosisältöön?
- Millaisia haitallisia aineita elintarvikkeet sisältävät luonnostaan?
- Millä eri tavoin elintarvikkeita säilötään?
- Ravitsemussuositusten pääasiallista sisältöä
RT3-kurssilla saat vastaukset myös mm. seuraaviin kysymyksiin:
Miten eri ravintorasvat eroavat toisistaan?
Miksi energiaa ei kannata juoda?
Miten osa yrteistä ja sienistä toimii lääkinnällisessä tarkoituksessa?
Miten elintarvikeperäistä altistumista haitta-aineille voi vähentää?
Kenelle viralliset ravitsemussuositukset on suunnattu?
Paljon kysymyksiä – kurssilla on luvassa paljon vastauksia
Voit kuunnella ja katsoa luennot verkossa silloin, kun sinulle parhaiten sopii.
Verkkokurssin ohjelma lyhyesti
Mitä elintarvikkeet ovat?
Eri tyyppiset elintarvikkeet ryhmitellään eri tavoin. Luennolla opit, mitä ovat uuselintarvikkeet, erityisryhmille suunnatut elintarvikkeet, luomuelintarvikkeet sekä muuntogeeniset elintarvikkeet. Lisäksi opit, mitä ravintolisien käytöstä yleisesti on hyvä tietää.
Kasvikset
Miten kasvisolu rakentuu? Mitkä kaikki kasvikset luetaan juureksiin, mitkä taas ovat vihanneshedelmiä? Millä eri tavoin kasviksia käytetään ruoanlaitossa? Tällä luennolla käsitellään laajasti vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä.
Sienet
Sieniä käytetään kasvisten tavoin, mutta ne ovat taksonomisesti erillinen ryhmä. Luennolla tutustutaan yleisimpiin ruokasieniin, myrkyllisiin sieniin sekä lääkinnällisiin sieniin ja niiden farmakologisiin ominaisuuksiin.
Eläinperäiset elintarvikkeet
Tällä luennolla käsitellään erilaisia lihoja ja lihatuotteita, kalaa, äyriäisiä ja kananmunaa ravintosisältöineen sekä käyttö- ja valmistustapoineen.
Maito ja maitovalmisteet
Miten eri maitovalmisteiden valmistusprosessit poikkeavat toisistaan? Paljonko maitovalmisteita suomalaiset käyttävät? Mitä on heraproteiini ja millaisia ominaisuuksia sillä on? Luennolla tutustutaan myös kasvimaitovalmisteisiin ja maidon korvaamiseen niillä.
Palkokasvit
Tällä luennolla tutustutaan herneisiin, papuihin ja linsseihin, eri lajikkeiden käyttötapoihin sekä palkokasvien hyödyntämiseen muun muassa leivonnassa jauhojen tai kananmunan korvikkeena. Lisäksi opit, miksi palkokasvit aiheuttavat monille vatsaoireita ja miten niitä voi ehkäistä.
Viljat
Viljojen ravintosisällöissä ja ominaisuuksissa on jonkin verran eroja, vaikka niitä käytetäänkin usein samalla tavoin. Useimmat luontaisesti gluteenittomat viljat ovat ravinteikkaita ja sopivat monipuolistamaan muidenkin kuin gluteenille herkkien ruokavaliota.
Pähkinät, siemenet ja mantelit
Pähkinät ja siemenet toimivat ruokavaliossa hyvien rasvahappojen lähteinä ja ovat erittäin monikäyttöisiä. Niiden rasvahappokoostumuksissa on jonkin verran eroja, ja tietyt pähkinät tai siemenet toimivat myös esimerkiksi erinomaisina kalsiumin, seleenin tai kuidun lähteenä.
Ravintorasvat
Elimistö tarvitsee erilaisia rasvahappoja toimiakseen optimaalisesti. Rasvojen lähteet sisältävät niitä eri suhteissa, joten on tärkeää käyttää rasvoja monipuolisesti. Tällä luennolla opit esimerkiksi sen, mitkä rasvat toimivat hyvinä omega-3-rasvahappojen lähteinä ja mistä saat kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Tietyt rasvat ovat myös erityisen herkkiä kuumennukselle, valolle ja hapelle.
Mausteet, suola ja sokeri
Sopivalla maustamisella voidaan korostaa elintarvikkeiden omia makuja ja aromeja, millä on tärkeä rooli ruuan maittavuuden kannalta. Tällä luennolla käsitellään erilaisia mausteita ja mausteseoksia sekä niiden käyttötapoja. Lisäksi luennolla käsitellään suolan käyttöä, eri suolalaatuja sekä erilaisia sokereita.
Yrtit ja rohdot
Yrtit ovat tärkeä osa ruokien maustamista. Ne myös ovat voittavat ravintotiheydessä monet muut vihreät lehtivihannekset. Suojaravintoaineiden lisäksi useissa yrteissä on lääkinnällisesti vaikuttavia aineita. Luennolla tutustutaan yleisimpien yrttien maustekäyttöön sekä käydään tarkemmin läpi joidenkin rohtoyrttien vaikutuksia.
Juomat
Mitä eroa on mehulla, nektarilla ja mehujuomalla? Miten eri teelaadut eroavat toisistaan? Onko kahvilla terveysvaikutuksia? Juomat-luennolla käydään edellä mainittujen kysymysten lisäksi läpi nesteiden saantiin ja juomien valintaan ohjaavaa suositusta, juomien vaikutusta verensokeriin sekä erilaisia alkoholijuomia.
Elintarvikkeiden vierasaineet
Elintarvikkeet sisältävät energiaravintoaineiden sekä suojaravintoaineiden lisäksi monenlaisia vierasaineita joko luonnostaan tai niihin kulkeutuneina. Osa vierasaineista on ihmiselle hyödyllisiä, osa haitallisia. Tällä luennolla saat käsityksen tärkeimmistä vierasaineista, niiden lähteistä sekä keinoista välttää haitallisille aineille altistumista.
Elintarvikkeiden lisäaineet
Elintarvikkeissa käytettäviä sallittuja lisäaineita on yli 300. Ne jaotellaan useisiin eri ryhmiin ominaisuuksien ja käyttötarkoituksen mukaan. Luennolla käsitellään myös E-koodittomia elintarvikearomeja, joita on yli 2500.
Pakkausmerkinnät
Lainsäädäntö määrittelee, mitä tietoja pakkauksessa on elintarvikkeesta annettava ja mitkä merkinnät taas ovat vapaaehtoisia. Osa merkinnöistä on kiellettyjä tai tarkoin rajattuja. Pakkausmerkintöjen lukutaito on tärkeä apu ruokavalion laatua arvioitaessa ja hyvää ruokavaliota koostettaessa.
Säilöntämenetelmät ja valmisruoat
Elintarvikkeita voidaan säilöä hyvin erilaisin tavoin sekä kotona että elintarviketeollisuudessa. Tällä luennolla opit, mitä eroa on täys- ja puolisäilykkeillä, miten pakastaminen eroaa jäädyttämisestä sekä millä tavoin elintarvikkeita pakataan.
Miten ruokailuni vaikuttaa ympäristöön?
Ruokavalinnoilla on merkitystä oman hyvinvoinnin lisäksi ympäristön hyvinvoinnille. Tällä luennolla opit, millainen vaikutus eri ruoka-aineilla on ympäristöön ja miten ympäristön terveyttä voi edistää omilla ruokailutottumuksillaan.
Ruoan kemiaa
Tiedätkö, miten ruoanvalmistus vaikuttaa elintarvikkeiden sisältämiin ravintoaineisiin? Entä mitä on resistentti tärkkelys, miten sitä muodostuu ja mitä hyötyä siitä on? Tällä luennolla tutustutaan keittiökemiaan ja opitaan mm. mikä on Maillardin reaktio ja miten ruokaan muodostuu karsinogeenejä.
Ravitsemussuositusten tausta
Suomalaiset ravitsemussuositukset uusiutuvat tietyin väliajoin. Kuka ne laatii ja mihin ne perustuvat? Miten ravitsemussuosituksia sovelletaan joukkoruokailussa? Onko ne tarkoitettu sellaisenaan yksittäiselle ihmiselle ja miten ikä ja sukupuolierot on huomioitu?
Viralliset ravitsemussuositukset
Mitä viralliset ravitsemussuositukset oikein sisältävät? Tällä luennolla opitaan, millaiset vaihteluvälit suosituksissa on eri energiaravintoaineille. Lisäksi tutustutaan siihen, millaisia suosituksia sekä ravintoaine- että ruoka-ainetasolla annetaan ja miten yksittäinen ateria tai ruokavalion kokonaisuus suositellaan koostettavan.
Fineli-ravitsemustietokanta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä Fineli-elintarviketietokanta sisältää yli 4000 elintarvikkeen ravintosisältötiedot. Sen käyttötaidosta on apua mm. ruokavaliosuunnitteluun, ruokavalion laadun ja riittävyyden arviointiin sekä eri elintarvikkeiden vertailuun.