Verkkokurssi

Elintarvikkeet & Ravitsemus-suositukset (RT3)

Kurssilla käsitellään niitä perusasioita, joihin virallinen ravitsemustiede nojaa. Olemme poimineet valtavasta tietomäärästä kaikkein mielenkiintoisimmat ja käytännön kannalta hyödyllisimmät kokonaisuudet.

Oppimasi asiat tukevat loistavasti sekä Terveyden Tukipilarit -opintoja että FLT-opintoja. Ja totta kai kurssille ovat tervetulleita kaikki ravitsemustieteestä kiinnostuneet.
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

Kurssin esittelyvideo

Write your awesome label here.

Kurssi lyhyesti

Pääset tutustumaan tarkemmin eri elintarvikeryhmiin, niiden ravitsemukselliseen arvoon ja monipuoliseen käyttöön. Lisäksi opit, millaisia hyödyllisiä ja haitallisia vierasaineita elintarvikkeet sisältävät ja millaisia lisäaineita niihin käytetään.

Opit myös, millaiset ovat viralliset ravitsemussuositukset ja miten ne laaditaan. Pääset myös katsomaan, millaisia kemiallisia reaktioita keittiössä tapahtuu ja mitä pakkausmerkinnöistä lainsäädännössä määrätään.

Videot

21 luentoa = 11 tuntia videomateriaalia.

Kirjallinen materiaali

Noin 250 sivua PDF-muodossa.

Kesto

Kurssi on suunniteltu opiskeltavaksi 8 viikossa.

Ajankohta

Kurssi alkaa heti. Kurssimateriaalit ovat käytössäsi 12 viikkoa ostohetkestä.

Opettajat

TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Sanni Massinen sekä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Kivimäki.

Saat heti oston jälkeen käyttöösi kaikki videot ja muut kurssimateriaalit

Kurssilla on myös vapaaehtoisia, oppimista tukevia tehtäviä

Kirjallinen kurssimateriaali jää käyttöösi myös kurssin jälkeen

Kurssin tenttiminen onnistuu verkossa kurssin jälkeen

(Välttämätöntä vain FLT Koulutukseen® pyrkiville / FLT-ammattilaiseksi tähtääville)
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.
Hyötyisitkö työssäsi ravitsemustieteen osaamisesta? Pystyisitkö kenties auttamaan asiakkaitasi entistä paremmin?
Hanna Kivimäki

Kenelle tämä verkkokurssi on tarkoitettu?

 • Terveydestään ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneille
 • Terveydenhuollon ammattilaisille
 • Terveyden Tukipilarit -kurssilaisille
 • FLT Ravintovalmentajaksi tähtääville ja muille FLT Koulutukseen pyrkiville
 • Sinulle, joka pyrit opiskelemaan ravitsemustieteitä
 • Ravitsemuksesta kiinnostuneille
 • Sinulle, joka haluat täydentää omaa osaamistasi ravitsemustieteen parissa
 • Alanvaihtoa suunnitteleville

Pohjakoulutusta ei vaadita, joten kaikki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Mitä saat?

Edessäsi on tuhti tietopaketti elintarvikkeista ja ravitsemussuosituksista. Suosittelemmekin, että varaat reilusti aikaa kalenteriisi luentojen kuuntelemista varten. Kuunnellessa kannattaa tehdä myös omia muistiinpanoja.

Luentoihin liittyy oppimista tukevia tehtäviä, joita voit halutessasi tehdä. Tehtävät eivät ole pakollisia, mutta niiden tekeminen syventää oppimistasi ja auttaa sinua hahmottamaan kokonaisuuksia. Tehtävät valmistavat sinua hyvin myös tenttiä varten.

Tällä kurssilla opit muun muassa:

 • Mitä luokitellaan elintarvikkeiksi ja miten määritellään esimerkiksi uuselintarvikkeet?
 • Eri elintarvikeryhmät, niihin sisältyvien tuotteiden ravintosisältö sekä käyttö
 • Millaisia lisäaineryhmiä elintarvikkeissa käytetään?
 • Miten ruoan käsittely ja valmistus vaikuttaa ravintosisältöön?
 • Millaisia haitallisia aineita elintarvikkeet sisältävät luonnostaan?
 • Millä eri tavoin elintarvikkeita säilötään?
 • Ravitsemussuositusten pääasiallista sisältöä
Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.
E-koodittomia aromiaineita on yli 2500. Isoa osaa niistä ei ole lainkaan tutkittu ja osa on vielä arvioitavana. Myöskään lisäaineiden yhteisvaikutuksista ei ole tehty kattavia tutkimuksia.
- Hanna & Sanni

RT3-kurssilla saat vastaukset myös mm. seuraaviin kysymyksiin:

Miten eri ravintorasvat eroavat toisistaan?

Miksi energiaa ei kannata juoda?

Miten osa yrteistä ja sienistä toimii lääkinnällisessä tarkoituksessa?

Miten elintarvikeperäistä altistumista haitta-aineille voi vähentää?

Kenelle viralliset ravitsemussuositukset on suunnattu?

Paljon kysymyksiä – kurssilla on luvassa paljon vastauksia

Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.

Voit kuunnella ja katsoa luennot verkossa silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Verkkokurssin ohjelma lyhyesti

Kurssi koostuu 21 luennosta. Alta löydät luentojen lyhyet esittelyt.

Mitä elintarvikkeet ovat?

Eri tyyppiset elintarvikkeet ryhmitellään eri tavoin. Luennolla opit, mitä ovat uuselintarvikkeet, erityisryhmille suunnatut elintarvikkeet, luomuelintarvikkeet sekä muuntogeeniset elintarvikkeet. Lisäksi opit, mitä ravintolisien käytöstä yleisesti on hyvä tietää.

Kasvikset

Miten kasvisolu rakentuu? Mitkä kaikki kasvikset luetaan juureksiin, mitkä taas ovat vihanneshedelmiä? Millä eri tavoin kasviksia käytetään ruoanlaitossa? Tällä luennolla käsitellään laajasti vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä.


Sienet

Sieniä käytetään kasvisten tavoin, mutta ne ovat taksonomisesti erillinen ryhmä. Luennolla tutustutaan yleisimpiin ruokasieniin, myrkyllisiin sieniin sekä lääkinnällisiin sieniin ja niiden farmakologisiin ominaisuuksiin.


Eläinperäiset elintarvikkeet

Tällä luennolla käsitellään erilaisia lihoja ja lihatuotteita, kalaa, äyriäisiä ja kananmunaa ravintosisältöineen sekä käyttö- ja valmistustapoineen.


Maito ja maitovalmisteet

Miten eri maitovalmisteiden valmistusprosessit poikkeavat toisistaan? Paljonko maitovalmisteita suomalaiset käyttävät? Mitä on heraproteiini ja millaisia ominaisuuksia sillä on? Luennolla tutustutaan myös kasvimaitovalmisteisiin ja maidon korvaamiseen niillä.


Palkokasvit

Tällä luennolla tutustutaan herneisiin, papuihin ja linsseihin, eri lajikkeiden käyttötapoihin sekä palkokasvien hyödyntämiseen muun muassa leivonnassa jauhojen tai kananmunan korvikkeena. Lisäksi opit, miksi palkokasvit aiheuttavat monille vatsaoireita ja miten niitä voi ehkäistä.


Viljat

Viljojen ravintosisällöissä ja ominaisuuksissa on jonkin verran eroja, vaikka niitä käytetäänkin usein samalla tavoin. Useimmat luontaisesti gluteenittomat viljat ovat ravinteikkaita ja sopivat monipuolistamaan muidenkin kuin gluteenille herkkien ruokavaliota.


Pähkinät, siemenet ja mantelit

Pähkinät ja siemenet toimivat ruokavaliossa hyvien rasvahappojen lähteinä ja ovat erittäin monikäyttöisiä. Niiden rasvahappokoostumuksissa on jonkin verran eroja, ja tietyt pähkinät tai siemenet toimivat myös esimerkiksi erinomaisina kalsiumin, seleenin tai kuidun lähteenä.


Ravintorasvat

Elimistö tarvitsee erilaisia rasvahappoja toimiakseen optimaalisesti. Rasvojen lähteet sisältävät niitä eri suhteissa, joten on tärkeää käyttää rasvoja monipuolisesti. Tällä luennolla opit esimerkiksi sen, mitkä rasvat toimivat hyvinä omega-3-rasvahappojen lähteinä ja mistä saat kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Tietyt rasvat ovat myös erityisen herkkiä kuumennukselle, valolle ja hapelle.


Mausteet, suola ja sokeri

Sopivalla maustamisella voidaan korostaa elintarvikkeiden omia makuja ja aromeja, millä on tärkeä rooli ruuan maittavuuden kannalta. Tällä luennolla käsitellään erilaisia mausteita ja mausteseoksia sekä niiden käyttötapoja. Lisäksi luennolla käsitellään suolan käyttöä, eri suolalaatuja sekä erilaisia sokereita.


Yrtit ja rohdot

Yrtit ovat tärkeä osa ruokien maustamista. Ne myös ovat voittavat ravintotiheydessä monet muut vihreät lehtivihannekset. Suojaravintoaineiden lisäksi useissa yrteissä on lääkinnällisesti vaikuttavia aineita. Luennolla tutustutaan yleisimpien yrttien maustekäyttöön sekä käydään tarkemmin läpi joidenkin rohtoyrttien vaikutuksia.


Juomat

Mitä eroa on mehulla, nektarilla ja mehujuomalla? Miten eri teelaadut eroavat toisistaan? Onko kahvilla terveysvaikutuksia? Juomat-luennolla käydään edellä mainittujen kysymysten lisäksi läpi nesteiden saantiin ja juomien valintaan ohjaavaa suositusta, juomien vaikutusta verensokeriin sekä erilaisia alkoholijuomia.


Elintarvikkeiden vierasaineet

Elintarvikkeet sisältävät energiaravintoaineiden sekä suojaravintoaineiden lisäksi monenlaisia vierasaineita joko luonnostaan tai niihin kulkeutuneina. Osa vierasaineista on ihmiselle hyödyllisiä, osa haitallisia. Tällä luennolla saat käsityksen tärkeimmistä vierasaineista, niiden lähteistä sekä keinoista välttää haitallisille aineille altistumista.


Elintarvikkeiden lisäaineet

Elintarvikkeissa käytettäviä sallittuja lisäaineita on yli 300. Ne jaotellaan useisiin eri ryhmiin ominaisuuksien ja käyttötarkoituksen mukaan. Luennolla käsitellään myös E-koodittomia elintarvikearomeja, joita on yli 2500.


Pakkausmerkinnät

Lainsäädäntö määrittelee, mitä tietoja pakkauksessa on elintarvikkeesta annettava ja mitkä merkinnät taas ovat vapaaehtoisia. Osa merkinnöistä on kiellettyjä tai tarkoin rajattuja. Pakkausmerkintöjen lukutaito on tärkeä apu ruokavalion laatua arvioitaessa ja hyvää ruokavaliota koostettaessa.


Säilöntämenetelmät ja valmisruoat

Elintarvikkeita voidaan säilöä hyvin erilaisin tavoin sekä kotona että elintarviketeollisuudessa. Tällä luennolla opit, mitä eroa on täys- ja puolisäilykkeillä, miten pakastaminen eroaa jäädyttämisestä sekä millä tavoin elintarvikkeita pakataan.


Miten ruokailuni vaikuttaa ympäristöön?

Ruokavalinnoilla on merkitystä oman hyvinvoinnin lisäksi ympäristön hyvinvoinnille. Tällä luennolla opit, millainen vaikutus eri ruoka-aineilla on ympäristöön ja miten ympäristön terveyttä voi edistää omilla ruokailutottumuksillaan.


Ruoan kemiaa

Tiedätkö, miten ruoanvalmistus vaikuttaa elintarvikkeiden sisältämiin ravintoaineisiin? Entä mitä on resistentti tärkkelys, miten sitä muodostuu ja mitä hyötyä siitä on? Tällä luennolla tutustutaan keittiökemiaan ja opitaan mm. mikä on Maillardin reaktio ja miten ruokaan muodostuu karsinogeenejä.


Ravitsemussuositusten tausta

Suomalaiset ravitsemussuositukset uusiutuvat tietyin väliajoin. Kuka ne laatii ja mihin ne perustuvat? Miten ravitsemussuosituksia sovelletaan joukkoruokailussa? Onko ne tarkoitettu sellaisenaan yksittäiselle ihmiselle ja miten ikä ja sukupuolierot on huomioitu?


Viralliset ravitsemussuositukset

Mitä viralliset ravitsemussuositukset oikein sisältävät? Tällä luennolla opitaan, millaiset vaihteluvälit suosituksissa on eri energiaravintoaineille. Lisäksi tutustutaan siihen, millaisia suosituksia sekä ravintoaine- että ruoka-ainetasolla annetaan ja miten yksittäinen ateria tai ruokavalion kokonaisuus suositellaan koostettavan.


Fineli-ravitsemustietokanta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä Fineli-elintarviketietokanta sisältää yli 4000 elintarvikkeen ravintosisältötiedot. Sen käyttötaidosta on apua mm. ruokavaliosuunnitteluun, ruokavalion laadun ja riittävyyden arviointiin sekä eri elintarvikkeiden vertailuun.


Valmentajat

Sanni Massinen

Terveystieteiden maisteri (TtM), laillistettu ravitsemusterapeutti
Valmistuin Itä-Suomen yliopistosta laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi vuonna 2019. Minulla on valtava innostus ravitsemuksen – ja ylipäänsä hyvinvoinnin – eri osa-alueita kohtaan ja täydennän jatkuvasti niihin liittyvää osaamistani uutta opiskelemalla ja tietoa hakemalla sekä kokeilemalla oppimaani käytännössä. Olen todella tyytyväinen, että saan työskennellä näiden aiheiden parissa päivittäin.

Hanna Kivimäki

Terveystieteiden maisteri (TtM), laillistettu ravitsemusterapeutti
Olen koulutukseltani terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Lisäksi olen käynyt Paula Heinosen funktionaalisen lääketieteen koulutuksen. Funktionaalisessa lääketieteessä rakastan sen loogisuutta, kokonaisvaltaista otetta sekä elämäntapojen ja ruokavalion yhdistämistä ihmisen biokemiaan ja fysiologiaan.
Valmis aloittamaan?

RT3-verkkokurssi
79 €

Jos haluat maksaa verkkopankilla tai laskulla, niin klikkaa tästä.